Animal welfare in the poultry project of the Francisco de Paula Santander Ocaña University

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61799/2216-0388.513

Keywords:

posture birds, welfare quality protocol, poultry production system

Abstract

Producers are increasingly aware of the importance of proper management of animals to promote health, reproduction and production, so now seeks the valuation of animal welfare in production systems (SP) as a point of measurement of the level of management. The level of animal welfare is altered by elements that expose physical and mental health, influencing the satisfaction of the individuals involved. The intention of the study is the evaluation of the level of animal welfare in the production system of birds of postures of the line Backoc Brown of the University Francisco de Paula Santander Ocaña (UFPSO), applying the protocol Welfare Quality®(WQ), through a descriptive methodology with mixed approach, where the qualitative component was integrated by data of direct exploration with the animals, and the quantitative component by measuring the four (4) parameters of the Welfare Quality® protocol (Food, Housing, Good Health and Behavior), ten (10) criteria and twenty (20) complementary indicators among them, in a group off our thousand twenty-four (4024) laying birds of thirty-seven (37) week of life. The results of the measurement determined the evaluation of animal welfare as excellent, since the score in all parameters was greater than 80%, presenting compliance percentages of 89.5% in feeding, 91.3% in housing, 95.72% good health and 87.5% appropriate behavior, with total score (91.01%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

S. Muñoz-Aguirre, Ito et al. “High-resolution gas/odor sensors using high-frequency quartz crystal microbalance”, Sensors and Materials, Sensors and Materials, vol. 26, no. 3 pp. 131–136, 2014

S.M. Huertas-Canén, “El Bienestar Animal: un tema científico, económico y político”, Agrocienciencia, vol. 13, no. 3 pp. 45 – 50, 2009

J.L. García-Jiménez, “Bienestar animal e seguridad alimentaria: dos conceptos entrelazados”, Distribución y Consumo, pp.104-110, julio-agosto, 2009

FAO. “Garantizar una vida sana y promover el bienestar para todos en todas las edades”: Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la Agricultura. [En línea]. Disponible en:http://www.fao.org/sustainable-development-goals/goals/goal-3/es/ [Accedido: 06-Nov-2019]

A Butterwort, y U. Kjaernes, “Exploration of strategies toimplement welfare schemes”, Assuring animal welfare: from societal concerns to implementation. Proceedings 2nd Welfare Quality Stakeholders Conference, 37-40. ISBN: 978-90-78240-02-0. 2007

D. Fraser, Ito et al, “Creación de capacidad parala implementación debuenas prácticasde bienestar animal”, Organización de las naciones unidas para la agricultura y la alimentación, Roma. [En línea]. Disponible en: Obtenido de http://www.fao.org/3/i0483s/i0483s00.pdf. [Accedido: 06-Nov-2019]

Senado. Ley 1774 de 2016 que castiga el maltrato animal en Colombia. Ley. Bogotá, Colombia. 2009

R. Hernández, C. Fernández, y P. Baptista, Metodología de la investigación (3ª ed.). México: Mc Graw Hill. 2003

M. Tamayo, et al. El proceso de la investigación científica. Editorial Limusa, 2004.

C.A. Bernal, Metodología de la investigación. Bogotá: Pearson, 2006

J.F. Hoyos-Patiño, E. Bermúdez-Gutiérrez, D.A. Hernández-Villamizar, y B.L. Velásquez-Carrascal, "Aplicación del protocolo Welfare Quality® en criaderos equinos para determinar el grado de bienestar animal", Mundo Fesc, vol. 9. no. 18, pp. 24-30, 2019

R. Hernández-Sampieri, C.Fernando-Collado y P. Baptista-Lucio, Metodología de la investigación cuarta edición. México: McGrawhill

F.N. Kerlinger. La investigación del comportamiento. México: Interamerican, 2002

E.D. Cabezas-Mejía, D. Andrade-Naranjo y J. Torres-Santamaría, Introducción a la metodología de la investigación científica. Ecuador: ESPE

M. Balestrini, Cómo se elabora el Proyecto de Investigación. Caracas: BL, 2006

Welfare Quality Network. “Certificación Welfair. Proyecto Europeo Welfare Quality (2004-2009)”. [En línea]. Disponible en: https://bit.ly/2qJCZbO. [Accedido: 01-Nov-2019]

G.E. Estrada-Cely y J.P. Parra-Herrera “Implicaciones éticas y bioéticas en la investigación científica”, CES- Medicina Veterinaria y Zootecnia., vol. 11, no. 2, pp. 115-118, 2016

H.T Engelhardt. Los fundamentos de la Bioética. Argentina: Paidos, 1995

T.L. Beauchamp y J.F. Childress “Principios de Ética Biomédica”, Bioética & debat, vol. 17 no. 64, pp. 2-20, 2011

J.E. Carmona, Macrobioética En: Colección Bios y Ethos. Colombia: Kimpres. Universidad el Bosque, 1999

G. Cely-Galindo, El horizonte bioético de las ciencias: Reflexiones para elaborar una ecoética. Colombia: Fundación Cultural Javeriana, 2002

C. Beorlegui. Ética animal e idea de persona. 14, 2005

C.A Cardozo-Martinez El animal como sujeto experimental, aspectos técnicos y éticos. Chile: CIEB, Universidad de Chile, 2007

R. Pérez-Benavente, “Una cuestión ética pero también económica” Sinc La ciencia es noticia. [En línea]. Disponible en: https://www.agenciasinc.es/Reportajes/Bienestar-animal-una-cuestion-etica-pero-tambien-economica.[Accedido: 01-Nov-2019]

M. Artaraz, "Teoría de las tres dimensiones de desarrollo sostenible". Ecosistemas, no.3, 2001

A. Ocampo, A. Cardozo, A. Tarazona, M.C. Ceballos y E. Murgueitio, "La investigación participativa en Bienestar y Comportamiento animal en el trópico de América: oportunidades para nuevo conocimiento aplicado", Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, vol. 24, no. 3, pp. 332-346, 2011

J. Pedroza, Manual de producción avícola, Colombia: SENA

S.A. Sanmarino, “Hendrix genetics”. [En línea]. Disponible en: http://www.sanmarino.com.co/imagenes/descargas/babcock/Guia. [Accedido: 01-Nov-2019]

D. Aco sta, y A. Jaramillo, “Manejo de ponedora comercial”. Servicio nacional de aprendizaje - SENA: [En línea]. Disponible en: https://repositorio.sena.edu.co/bitstream/11404/4617/1/Manejo_de_ponedora_comercial.PDF [Accedido: 02-Nov-2019]

Solla. “Solla Nutricion animal”. Solla Nutricion Animal. [En línea]. Disponible en: https://www.solla.com/sites/default/files/productos/secciones/adjuntos/Manual%20De%20Manejo%20Ponedoras%20Para%20Huevo%20Comercial_0.pdf [Accedido: 23-Oct-2019]

E. Romero, “Agrovit”. Agrovit. [En línea]. Disponible en: http://www.agrobit.com/Documentos/I_1_1_avicultu%5C265_mi000005av[1].html [Accedido: 04-Nov-2019]

M.F. Itza-Ortiz, Ito et al. “Densidad de gallinas alojadas por jaula sobre la producción de huevo en granjas de postura”. Universidad autonoma [En línea]. Disponible en: http://www.uacj.mx/DGDCDC/SP/Documents/RTI/ICB/Densidad%20de%20gallinas.pdf [Accedido: 02-Nov-2019]

J. Ortiz, “¿Un Mal Necesario? El Despique en Gallinas de Postura”. Avicultura [En línea]. Disponible en: https://www.engormix.com/avicultura/articulos/mal-necesario-despique-gallinas-t25943.htm [Accedido: 01-Nov-2019]

C. Janet, “Bienestar de las aves de corral en los paises en desarrollo”. Organización de las Naciones Unidas para la alimentación y la Agricultura. [En línea]. Disponible en: http://www.fao.org/3/al722s/al722s00.pdf [Accedido: 05-Nov-2019]

B. Perez, “Manual de avicultura”,. España: Universidad Autónoma de Barcelona, 2017

O.M. OIE, “Organización mundial de la sanidad mundial. Proteger a los animales preservar nuestro futuro” Una sola Salud. 2013. [En línea]. Disponible en:https://www.oie.int/es/para-los-periodistas/una-sola-salud/ [Accedido: 05-Nov-2019]

Published

2020-01-01

How to Cite

Hoyos-Patiño, J. F., Quintero-Meza, M., & Velásquez-Carrascal, B. L. (2020). Animal welfare in the poultry project of the Francisco de Paula Santander Ocaña University. Mundo FESC Journal, 10(19), 88–101. https://doi.org/10.61799/2216-0388.513

Issue

Section

Artículo Originales

Most read articles by the same author(s)