Food consumption preferences from the basic food basket (CBA) in Pamplona, Colombia.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61799/2216-0388.1528

Keywords:

Food, basic basket, consumption, projection

Abstract

Every day, human beings consume products that make up the basic basket (CBA), therefore, it is essential that the markets are adequately supplied to satisfy the needs of the population. This underlines the importance of collecting statistics that allow evaluating the level of CBA food consumption in the municipality of Pamplona. For this purpose, a cross-sectional study was carried out that covered a representative and random sample of 1080 households in the urban area of Pamplona, Colombia. A structured survey was applied, based on the foods that make up the basic basket. The responses were analyzed in order to evaluate both the quantity and frequency of consumption of each food, with the purpose of calculating the monthly volume of each food product and making annual demand projections. The consumption of products from the basic food basket in Pamplona homes focuses on a set of 100 foods, which gives rise to a waste characterized by a wide variety of types of food. However, notable differences stand out in the quantity consumed of various food groups, which poses significant challenges in terms of the quality and nutritional value of the population’s diet.

Downloads

Download data is not yet available.

References

FAO, “Alimentación y agricultura sostenibles”, Food and Agriculture Organization of the United Nations. [En línea]. Disponible en: http://www.fao.org/sustainability/es/

J. Alvarado, Principios de Ingeniería Aplicados en Alimentos (2da. ed.). 2014

L. Antonio, “Desafíos actuales en la ingeniería de alimentos: una visión general”, Todo Ingenierías. [En línea]. Disponible en: https://todoingenierias.com/desafios-actuales-en-la-ingenieria-de-alimentos-una-vision-general/

Universidad de Ecuador, “Ingenierías en Alimentos”, [En línea]. Disponible en: https://www.universidades.com.ec/explorar/alimentos-ingenierias-z-y-x-5-1153-2

Todosayudan, “La Declaración del Nuevo Milenio de Naciones Unidas promueve 8 Objetivos del Nuevo Milenio”. [En línea]. Disponible en: https://www.todosayudan.com/objetivos-del-nuevo-milenio-de-naciones-unidas-onu/

R. Miranda, Metodología de la Canasta Básica Alimentaria (CBA) para la construcción de líneas de pobreza, Naciones Unidas, 2023

FAO, What is hidden hunger? (30 de octubre de 2014). [En línea]. Disponible en: https://www.youtube.com/watch?v=Sgm4gzc3B8U

A. Marti, C. Calvo, A. Martínez, A. Marti, C. Calvo, y A. Martínez, “Consumo de alimentos ultraprocesados y obesidad: una revisión sistemática”, Nutrición Hospitalaria, vol. 38, n.o 1, pp. 177-185, feb. 2021, doi: 10.20960/nh.03151

L. F. Vélez, “La selección de los alimentos: una práctica compleja”, Colombia Médica, vol. 34, no. 2, 2003

C. M. Hidalgo Víquez et al., “Análisis de la canasta básica alimentaria de Costa Rica: oportunidades desde la alimentación y nutrición”, PSM, jun. 2020, doi: 10.15517/psm.v18i1.40822

C. E. para A. L. y el Caribe, “Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)”, [En línea]. Disponible en: https://www.cepal.org/es/temas/agenda-2030-desarrollo-sostenible/objetivos-desarrollo-sostenible-ods

DANE, “Proyecciones del DANE para 2022 con base en el censo de 2018”, 2022. [En línea]. Disponible en: https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/demografia-y-poblacion/proyecciones-de-poblacion

CEPAL, “Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS)”, [En línea]. Disponible en: https://www.cepal.org/es/temas/agenda-2030-desarrollo-sostenible/objetivos-desarrollo-sostenible-ods

DANE, “Información del DANE para la toma de decisiones en departamentos y ciudades capitales”, [En línea]. Disponible en: https://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/informacion-regional/informacion-estadistica-desagregada-con-enfoque-territorial-y-diferencial/informacion-del-dane-para-la-toma-de-decisiones-en-departamentos-y-ciudades-capitales?highlight=WyJjb2xvbWJpYSIsImNvbG9tYmlhbiIsInBvYmxhY2lcdTAwZXMiLCJwb3IiLCJwb3Jvc2FzIiwibXVuaWNpcGlvcyIsIm11bmljaXBpbyJd

ICBF, “Aprendamos sobre el Plato Saludable de la Familia Colombiana”, Portal ICBF - Instituto Colombiano de Bienestar Familiar ICBF. [En línea]. Disponible en: https://www.icbf.gov.co/mis-manos-te-ensenan/aprendamos-sobre-el-plato-saludable-de-la-familia-colombiana

Bienestar Familiar, «Aprendamos sobre el Plato Saludable de la Familia Colombiana», Portal ICBF - Instituto Colombiano de Bienestar Familiar ICBF. Accedido: 31 de julio de 2024. [En línea]. Disponible en: https://www.icbf.gov.co/mis-manos-te-ensenan/aprendamos-sobre-el-plato-saludable-de-la-familia-colombiana

P. C. Jaime, y D. C. Parra, “Sociodemographic factors associated with the consumption of ultra-processed foods in Colombia”, Revista de Saúde Pública, vol. 54, pp. 19-19, feb. 2020, doi: 10.11606/s1518-8787.2020054001176

DANE, “Informes de Estadística Sociodemográfica Comportamiento de los componentes demográficos en Colombia en 2021 a partir de la Gran Encuesta Integrada de Hogares - GEIH y la Encuesta Nacional de Calidad de Vida – ENCV”, [En línea]. Disponible en: https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/poblacion/informes-estadisticas-sociodemograficas/comportamiento-demog-2021GEIH%20y%20ENCV230223.pdf

Banco Mundial, “Crecimiento de la población (%) anual – Colombia 2022”, [En línea]. Disponible en: https://datos.bancomundial.org/indicador/sp.pop.grow?locations=CO

NU CEPAL, “Objetivos de Desarrollo del Milenio: una mirada desde América Latina y el Caribe - Red de Desarrollo Social de América Latina y el Caribe (ReDeSoc)”, ONU. [En línea]. Disponible en: https://dds.cepal.org/redesoc/publicacion?id=2431

Published

2023-05-01

How to Cite

Peña-Rodríguez, B., Maldonado-Mateus, L. Y., & Arencibia-Pardo, F. R. (2023). Food consumption preferences from the basic food basket (CBA) in Pamplona, Colombia. Mundo FESC Journal, 13(26), 283–299. https://doi.org/10.61799/2216-0388.1528

Issue

Section

Artículo Originales