Analysis of mango production on economic growth in the department of Cesar in the period from 2007 to 2022.
DOI:
https://doi.org/10.61799/2216-0388.1596Keywords:
Agriculture, Value chain, Economic growth, Harvest, Distribution, Mango production.Abstract
This study analyzes entrepreneurship as an element
for the social reinsertion of the deprived of liberty
in Colombia, specifically in the penitentiary center
of Aguachica, Cesar; where it is emphasized to
point out the situation that Colombian prisons are
going through today, especially that of Aguachica,
Cesar, where there are around 200 inmates, who are
overcrowded and idle, therefore we worked with a
sample for finite populations of 101 inmates, but
according to information from the Director of the
facility, only eight inmates are the ones who exclusively
carry out productive work or entrepreneurship within
the penitentiary establishment. Methodologically, it
was a research under a qualitative approach, with
an interpretive paradigm and ethnographic method.
The results of this study confirmed that it is through
productive work -in its figure of entrepreneurship-, that
an effective and little traumatic social reintegration
of the prisoner into society is achieved. Therefore,
it is concluded that it is essential to encourage those
deprived of liberty to execute undertakings, which will
support them and their families, during and after their
reintegration into society; and that through formal
education or training that they can receive, it will pave
the way for them not to reoffend in criminal activities.
Downloads
References
[1] Agronet, “Colombia potencia de la vida. El buen manejo integrado del cultivo de mango asegura su sabor y calidad,” Jul. 26, 2018. [En línea]. Disponible en: https://www.agronet.gov.co/Noticias/Paginas/El-buen-manejo-integrado-del-cultivo-demango-asegura-su-sabor-y-calidad.aspx
[2] ICA, “Acompaña a exportador de mango en la conquista del mercado europeo,” Aug. 20, 2014. [En línea]. Disponible en: https://www.ica.gov.co/noticias/agricola/2013-(1)/el-ica-acompana-a-exportador-de-mango-en-la-conqui
[3] J. A. Agudelo y N. Montoya, “Análisis de la cadena productiva del mango en Colombia,” Agronet: Investigación en Ciencias Agrarias, 2019. [En línea]. Disponible en: https://sioc.minagricultura.gov.co/Mango/Documentos/2019-06-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf
[4] Asohofrucol, “Mango mangifera indicada variedad Keitt. Principales aspectos para su cultivo en el municipio de Valledupar, Cesar,” 2020. [En línea]. Disponible en: https://www.asohofrucol.com.co/img/pdflibros/4libro.pdf
[5] C. Díaz y J. Bernal, “Generalidades del cultivo,” en Tecnología para el Cultivo del Mango, 2009. [En línea]. Disponible en: https://www.google.com/search?q=historia+del+mango+en+colombia
[6] M. D. Escamilla, “Aplicación básica de los métodos científicos. Diseño no experimental,” Oct. 15, 2013. [En línea]. Disponible en: https://www.uaeh.edu.mx/docencia/VI_Presentaciones/licenciatura_en_mercadotecnia/fundamentos_de_metodologia_investigacion/PRES38.pdf
[7] Finagro, “AgroExpo,” 2023. [En línea]. Disponible en: https://www.finagro.com.co/noticias/articulos/crecimiento-del-sector-agropecuario-agroexpo-2023-reto-desarrollo-del-campo-0
[8] J. Gómez et al., “Artículo de revisión documental,” Revista Chakiñan de Ciencias Sociales y Humanidades, vol. 3, ene. 2017. [En línea]. Disponible en: http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2550-67222017000300046
[9] A. Grandal et al., “Cultivo y comercialización del mango - La Habana - Cuba,” Editorial Instituto de Investigaciones en Fruticultura Tropical, 2023. [En línea]. Disponible en: https://www.undp.org/sites/g/files/zskgke326/files/2023-08/MANGO%20Cultivo%20y%20Comercializacion%20WEB.pdf
[10] E. Grudemi, “Mango,” Enciclopedia Iberoamericana, 2019. [En línea]. Disponible en: https://enciclopediaiberoamericana.com/mango/
[11] ICA, “Colombia potencia de la vida,” Apr. 22, 2022. [En línea]. Disponible en: https://www.ica.gov.co/noticias/ica-cesar-certficacion-bpa
[12] ITC, Global Mango Value Chain Analysis. International Trade Centre, 2020. [En línea]. Disponible en: https://www.intracen.org
[13] Minagricultura, “Cifras sectoriales del mango,” 2015. [En línea]. Disponible en: https://sioc.minagricultura.gov.co/Mango/Documentos/2015-06-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf
[14] Ministerio de Agricultura, “Cadena del mango. Indicador e instrumentos,” 2021. [En línea]. Disponible en: https://sioc.minagricultura.gov.co/Mango/Documentos/2021-06-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf
[15] M. Morettini, “Modelo de crecimiento de Solow,” Apr. 2009. [En línea]. Disponible en: https://nulan.mdp.edu.ar/id/eprint/1854/1/01466.pdf
[16] D. A. Ramírez, A. M. Pérez y J. I. Monroy, “Evaluación de la cadena de valor de mango en Colombia,” Corpoica: Ciencia y Tecnología Agropecuaria, vol. 18, no. 2, pp. 221–234, 2017.
[17] C. Ricoy, “Contribución sobre los paradigmas de investigación,” Revista do Centro de Educação, vol. 31, no. 1, pp. 11–22, 2006.
[18] F. B. Ríos, “Paradigmas de producción del conocimiento,” 2013. [En línea]. Disponible en: https://www.uv.mx/iiesca/files/2013/01/paradigmas2004-2.pdf
[19] UNAN-Managua, “Guía metodológica. Aplicación de la técnica de análisis documental,” Sept. 2020. [En línea]. Disponible en: https://www.unan.edu.ni/wp-content/uploads/unan-managua-gua-aplic-analisis-documental.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Mundo FESC Journal

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.