Organoleptic changes produced by the use of calcium carbide in the detendering of orange (citrus sinensis)

Authors

  • Leidy Lorena Pabón Beltrán Corporación Universitaria Minuto de Dios, Cúcuta, Colombia.
  • Jessica Ferley Domínguez Rangel Corporación Universitaria Minuto de Dios, Cúcuta, Colombia.

DOI:

https://doi.org/10.61799/2216-0388.1777

Keywords:

Calcium Carbide, Changes, Degreening, Orange

Abstract

This work was based on determining the physicochemical and organoleptic changes that occur in orange (Citrus sinensis) by applying a gradening treatment with calcium carbide. To achieve this, the physicochemical and sensory properties of the product were evaluated, including weight loss, acidity, pH, °Brix, color, odor, flavor and hardness. A multivariate analysis of variance was used with a 95% level of significance and it was found that the factors that significantly influence the results are °Brix, pH and percentage of acidity. The degreening was carried out with calcium carbide for 8 days, for this oranges with a color index of -12 and -7.5 were used. Obtaining as results that the degreening for 5 days does not affect the physicochemical characteristics of the product, but it does affect its organoleptic characteristics. From the above it can be concluded that carbide gradening is not suitable unless some pre-treatment is carried out before this in order to avoid alterations in the product and maintain its quality and freshness.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1] L. Ulloa Gómez, M. V. Sáenz Murillo, J. Castro Chinchilla y M. Ramírez Sánchez, «Temperaturas de acondicionamiento, poscosecha sobre el desarrollo de color de la epidermis y calidad interna de frutos de piña,» Agronomía Costarricense, vol. 45, nº 1, pp. 103-114, 2021. DOI: https://doi.org/10.15517/rac.v45i1.45710

[2] A. Colombo, Cultivar los cítricos ornamentales y de fruto, Vecchi S.A., 2020.

[3] E. Murray, Ricardo , A. P. Candan y D. E. Vazquez, «Manual de poscosecha de frutas: manejo integrado de patógenos.,» Ediciones INTA, 2019.

[4] A. Huff, «Desverdizado en segmentos de Piel Cítrica y Control Alimenticio.,» Departamento Ciencias, Universidad de Arizona, Tucson. Fisiología vegetal., pp. 243-249, 1983.

[5] C. Gavin, D. Barzallo, H. Vera y R. Lazo, «Literature review: Ethylene in post-harvest, technologies for its management and control,» Ecuadorian Science Journal, vol. 5, nº 4, pp. 163-178, 2021. DOI: https://doi.org/10.46480/esj.5.4.179

[6] A. M. Lozano Omeñaca, «El papel endógeno del nitrógeno en el retraso del cambio de color en los frutos cítricos,» 2019.

[7] Vazquez, D., Almirón, N., Eyman, L. y Bello, F, «Desverdizado: precauciones para su implementación.,» Revista INTA, vol. 22, nº 24, 2020.

[8] . Y. C. Quispe Carhuapuma, «Proyecto de exportación de mandarinas satsuma frescas a Estados Unidos en el 2022.,» 2022.

[9] J. L. Reyes Moreira y F. G. Intriago Flor, «Alternativas de conservación de los cítricos poscosecha,» Revista Pertinencia Académica., vol. 6, nº 3, pp. 1-18, 2022.

[10] A. P. Ruidíaz Yepes , « Determinación de los parámetros del proceso de desverdizado para la producción de Toronja Star Ruby en la Empresa Tamacal Fruit SAS,» 2022.

[11] J. Checa Tapia, «Estudio de control de Penicillium spp. y Geotrichum candidum afectando a cítricos en postcosecha,» Universitat Politècnica de València.

[12] Martínez, S. G., & Mula, M. S, «Actas del II Congreso Universitario en Innovación y Sostenibilidad Agroalimentaria 2021,» 2021.

[13] M. C. Legarto , Desarrollo de filtro para tratamiento de efluentes agroindustriales (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata)., 2023.

[14] J. Morales, A. Salvador , A. Tarrega, P. Navarro y C. Besada , «Evaluación del efecto del tratamiento de desverdizado sobre la calidad sensorial de mandarinas Oronules.,» Redivia, pp. 158-159, 2019.

[15] A. Duarte Castillo, F. O. Díaz Arango y L. F. Mejía Gutiérrez, Práctica de operaciones unitarias en ingeniería de alimentos, Editorial Universidad de Caldas, 2023. DOI: https://doi.org/10.2307/jj.3716003

[16] C. Cornejo Mendoza, «Producción de cítricos en la Pampa de Villacurí,» 2021.

[17] M. Agustín, C. Mesejo, C. Reig, A. Martínez Fuentes, S. Zaragoza y E. Primo Millo, «El tamaño del fruto en los cítricos,» Redivia, pp. 57-67, 2020.

[18] G. Fernández Velazco, F. Scaparoni, M. Sisquella, P. Pintos, E. Luque, A. I. Moltini y J. Lado, «Effects of different comercial coatings on postharvest citrus fruit quality for export,» Velazco, G. F., Scaparoni, F., Sisquella, M., Pintos, P., Luque, E., Moltini, A. I., & Lado, J. (2021). Efecto de distintos recubrimAgrociencia Uruguay, vol. 25, nº 1, pp. 337-337, 2021. DOI: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.337

[19] P. Tarancón y C. Besada, «Efecto de la información sobre la maduración interna de mandarinas en la intención de compra del consumidor,» Redivia, 2022.

[20] S. C. Vega Soto, «Metodología DMAIC y optimización de la gestión de calidad en la línea de cítricos de la empresa procesadora Torre Blanca SA, Huaral, 2018,» 2021.

[21] D. F. Sierra Blanco, «Desarrollo de una cámara de atmósfera controlada para la conservación de alimentos en fresco,» 2019.

[22] P. S. Zambrano Saavedra , «Evaluación del estándar de calidad en el manejo postcosecha de la mandarina (citrus reticulata) en el sitio río grande del cantón chone en el año 2019.,» 2019.

Published

2024-07-01

Issue

Section

Artículo Originales

How to Cite

Pabón Beltrán, L. L., & Domínguez Rangel, J. F. (2024). Organoleptic changes produced by the use of calcium carbide in the detendering of orange (citrus sinensis). Mundo FESC Journal, 14(29). https://doi.org/10.61799/2216-0388.1777

Most read articles by the same author(s)